Završena energetska obnova hotela Minerva

Završena energetska obnova hotela Minerva

U Utorak 20.10. je održana završna konferencija projekta energetske obnove hotela Minerva u sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju čije je ulaganje ukupno vrijedno 98,8 milijuna kuna.

 

Tvrtka TESLA d.o.o. sudjelovala je u izradi projektno-tehničke dokumentacije za energetsku obnovu smještajno-rehabilitacijskog objekta Minerva u sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice koja obuhvaća:

  1. Elektrotehnički projekt – Projekt integrirane sunčane elektrane (TESLA d.o.o.)
  2. Elektrotehnički projekt – Projekt modernizacije unutarnje rasvjete (TESLA d.o.o.)
  3. Elektrotehnički projekt – Projekt elektroinstalacijskih krugova za napajanje i upravljanje strojarskim krugovima (TESLA d.o.o.)
  4. Arhitektonski projekt – Energetska obnova toplinske ovojnice (IPC inženjering d.o.o. / TESLA d.o.o.)
  5. Projekt racionalne uporabe energije i toplinske zaštite (TESLA d.o.o.)
  6. Strojarski projekt – Modernizacija sustava GVKH i uspostava CNUS-a (TT INŽENJERING d.o.o. )

Projektirane su ukupne uštede potrebne toplinske energije (QHnd) od 57,76%., te 59,66% u primarnoj energiji.

Kod završetka radova, izvršena su ispitivanja kojim smo potvrdili da su projektirane građevinske mjere izvedene kvalitetno te da će se uštede ostvariti.

Blower door testom vrši se ispitivanje zrakopropusnosti energetski obnovljenog hotela Minerva. Zbog veličine, zgrada je podijeljena na 28 dijelova te je izvršeno isto toliko ispitivanja. Ispitano je 77% zgrade. Zabrtvljeni su svi otvori između granica ispitivanih dijelova, te je kao rezultat mjerenja uzimamo prosječnu vrijednost. U nastavku je tablica sa rezultatima ispitivanja.

 

U Rezultatima ispitivanja zrakopropusnosti dolazimo do rezultata protoka zraka u etažama -8, -4 i nivo trga (q50) od 60.211,32 m3/h, izmjene zraka (n50) od 1,46 h-1, te u etažama smještajnih jedinica (q50) od 37.588,38 m3/h, izmjene zraka (n50) od 1,32 h-1.

Prema tehničkom propisu o racionalnoj uporabi energije i toplinskoj zaštiti u zgradama (NN 128/15, 70/18, 73/18) članak 30. izmjereni protok zraka, sveden na obujam unutarnjeg zraka, ne smije biti veći od vrijednosti n50 = 3,0 h-1 kod zgrada bez mehaničkog uređaja za ventilaciju, odnosno n50 = 1,5 h-1 kod zgrada s mehaničkim uređajem za ventilaciju, te zrakopropusnost ispitivane građevine ZADOVOLJAVA.

Izveli smo termografsko snimanje toplinske ovojnice. S obzirom da je snimanje izvršeno u vrijeme viših vanjskih temperatura, za potreba snimanja temperatura grijanja povećana je na 26°C. IC termografija je bezkontaktna metoda mjerenja temperature i njezine raspodjele na snimanoj površini. Temelji se na mjerenju intenziteta infracrvenog zračenja sa snimane površine. U nastavku možete vidjeti nekoliko termograma.

Pregledom zgrade izvana i iznutra svi radovi predviđeni energetskom obnovom izvedeni su bez uočenih neprimjerenih anomalija, te smatramo da nije potrebna dodatna sanacija, no preporuča se dodatno snimanje termografskom kamerom u zimskom razdoblju kad će biti već razlika između unutarnje i vanjske temperature.

Za kraj nekoliko fotografija završenih radova, te video koji smo snimili prilikom ispitivanja.