Odobren iznos od 37,8 milijuna kuna za energetsku obnovu hotela "Minerva" u Varaždinskim Toplicama

Odobren iznos od 37,8 milijuna kuna za energetsku obnovu hotela "Minerva" u Varaždinskim Toplicama

Dana 25. srpnja 2018. godine u prostorijama Vlade Republike Hrvatske uručena je Odluka o financiranju energetske obnove rehabilitacijsko-smještajnog objekta „Minerva“ u sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 73,4 milijuna kuna, od čega su 37,8 milijuna kuna bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj.

Odluka o energetskoj obnovi zgrade bolnice donijeta je u sklopu Poziva “Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora” kojeg je Ministarstvo raspisalo krajem 2017. godine. Raspoloživa alokacija iz Europskog fonda za regionalni razvoj po ovom je pozivu iznosila 380 milijuna kuna što je najveća alokacija od svih do sada objavljenih poziva Ministarstva. Zbog velikog interesa potencijalnih prijavitelja ukupan iznos zatraženih bespovratnih sredstava za dodjelu u vrlo je kratkom razdoblju dosegnuo 200 posto od ukupnog raspoloživog iznosa bespovratnih sredstava od 380 milijuna kuna stoga je poziv privremeno obustavljen 5. veljače.

Na Poziv je zaprimljeno 448 prijava, a zatraženi iznos bespovratnih sredstava iznosi 813,5 milijuna kuna. Do danas je po ovom Pozivu doneseno 176 odluka o financiranju u iznosu od 350.799.179,13 kn bespovratnih sredstava, s ukupnom vrijednošću projekata 692.399.529.,13 kn, a ukupno je potpisano 22 ugovora o dodijeli bespovratnih sredstava. Prijave na ovaj Poziv biti će moguće ponovno od 4. rujna 2018. godine a indikativni raspoloživi iznos bespovratnih sredstava koji je u ovom trenutku predviđen za Poziv iznosi 300 milijuna kuna.

Prema opsežnosti i ukupnoj vrijednosti, projekt energetske obnove Minerve spada među najveće prijavljene projekte na navedeni poziv.

Veliki obol u izradi projekta dali su inženjeri tvrtke Tesla, a detaljnije informacije mogu se naći ovdje.

Članak vezan za energetsku obnovu Minerve sa portala Varaždinskih vijesti nalazi se na sljedećem linku.