ISTRAŽIVANJE I RAZVOJ

Istraživačka djelatnost tvrtke Tesla orijentirana je prema obnovljivim izvorima energije. Cilj je razvoj novih izvora zelene energije kao i inovativnih tehnologija za njihovu eksploataciju.

U tom segmentu prepoznali smo visoku vrijednost mikroalga kao izvora energije. Alge su vodeni organizmi koji procesom fotosinteze iz ugljikovog dioksida i vode u prisutnosti svjetla i potrebnih nutrijenata proizvode kisik i biomasu. Obzirom da se brzo razmnožavaju i imaju visok udio lipida (najčešće 30-50%), izvrsna su sirovina za proizvodnju biogoriva. Dodatno, mikroalge su izvori vrijednih ekstrakta kao što su masne kiseline, prirodni pigmenati, proteini i antioksidansi koji se koriste u kozmetici, farmaceutici, prehrani.

Trenutno se u Tesli u okviru projekta „Inovativna proizvodnja biodizela iz mikroalga“ provode aktivnosti s ciljem da se demonstrira isplativija proizvodnja biodizela iz mikroalga. Projekt je sufinanciran sredstvima Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) iz Programa provjere inovativnog koncepta.